THE INTERNATIONAL RAOUL WALLENBERG FOUNDATION

The Knut Hamsun Case

Ny kritikk mot Hamsun-markering


NAZISYMPATISØR: Dikteren Knut Hamsun på vei inn i i Sand herredsrett i Grimstad der den da 88 år gamle dikteren ble dømt til å betale erstatning for sitt medlemsskap i Nasjonal Samling. Foto: VG

Markeringen av 150-årsjubileet til forfatteren og nazisympatisøren Knut Hamsun høster nok en gang internasjonal kritikk. Wallenberg-

stiftelsen går hardt ut mot Norge.

Norge markerer at det i år er 150 år siden at Knut Hamsun ble født. Det har ikke gått upåaktet hen internasjonalt.

Markeringen har fått kritikk både i Israel og av jødiske organisasjoner, og nå også av Den internasjonale Raoul Wallenberg-stiftelsen, skriver den israelske avisen Haaretz.

- Det er opp til norske myndigheter å stanse denne rettferdiggjøringen av nazismen og leve opp til de standarder verden forventer. Hvis ikke, må Norge leve med konsekvensene av denne uakseptable oppførselen, sier Nicholas Tozer, en av de 15 styremedlemmene i stiftelsen.

I et protestbrev slutter Tozer seg til kritikken fra fremstående bekjempere av antisemittisme, som mener Norge skader arbeidet med å fremme kunnskap om folkemordet på europeiske jøder under andre verdenskrig.

Norge overtok nylig formannskapet i ITF, en organisasjon som arbeider for nettopp dette.

Svenske Raoul Wallenberg reddet livet til titusener av ungarske jøder mot slutten av andre verdenskrig. Han ble arrestert av soldater fra Den røde armé da de jaget nazistene ut av Budapest i 1945 og døde senere i fangenskap.

Når og hvordan han døde er forblitt et mysterium. (©NTB)

Skandale at dronningen hyller Hamsun

Jødisk stiftelse refser dronning Sonja og kronprinsesse Mette-Marit.


REFSES: Dronning Sonja får kritikk for sin hyllest av forfatteren og nazisten Knut Hamsun. Hun var tilstede i Nasjonalbiblioteket i Oslo ved markeringen av åpningen av Hamsunåret i februar. Foto: Erlend Aas / SCANPIX

 


DELTOK PÅ ÅPNINGEN: Dronning Sonja studerte Knut Hamsuns håndskrevne manuskript og korrekturutgaven av «Sult» i Nasjonalbiblioteket i Oslo da hun deltok under åpningen av Hamsun-året. Foto Erlend Aas / SCANPIX

(Dagbladet.no): Den Internasjonale Raoul Wallenberg-stiftelsen gir dronning Sonja kraftig refs for hennes hyllest av forfatteren Knut Hamsun.

Raoul Wallenberg var en svensk diplomat og leder for redningsaksjonen av jødene i Ungarn fra 1944-1945.

Sist fredag sendte den anerkjente stiftelsen et brev direkte til kongehuset.

- Skal jeg være helt ærlig, mener jeg det er en skandale at den norske dronningen deltar på en feiring av Knut Hamsun. Det var mange genier som var nazister. men jeg vet ikke om noen som har blitt hyllet av et statsoverhode, sier stifteren av organisasjonen, Baruch Tenembaum, til VG.

Høye beskytter

Kronprinsesse Mette-Marit er Hamsunårets beskytter. Hun skal markere Hamsunåret på Hamsun-senteret på Hamarøy 4. august.

Det synes Tenembaum lite om.

- Jeg skjønner ikke hvordan de våger. Den norske feiringen er i ferd med å bli et symbol for antiholocaust. Jeg håper de kongelige vil tenke seg om og korrigere det de nå gjør, sier han til VG.


HAMSUNÅRETS HØYE BESKYTTER: Kronprinsesse Mette-Marit. Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX

- To tanker

Slottet ønsker ikke å kommentere saken overfor avisa.

Dronning Sonja uttalte imidlertid under den offisielle åpningen av Hamsunåret 19. februar i år at det var viktig å skille mellom forfatteren og nazisten Hamsun.

- Man må kunne ha to tanker i hodet samtidig, og skille mellom litteraturen og mennesket, sa hun.

Det er i år 150 år siden Hamsun ble født, og arrangementet Hamsun 2009 har i den forbindelse fått i oppdrag av Kultur- og kirkedepartementet å markere hans nasjonale og internasjonale anerkjennelse som dikter.


- Det er en skandale av Sonja

Dronningen får kraftig refs av internasjonal stiftelse.


FIKK BREV: Den internasjonale Raoul Wallenberg-stiftelsen går til angrep på Dronning Sonja, Nå har de sendt et brev adressert til konhehuset.

SEHER.NO: Den internasjonale Raoul Wallenberg-stiftelsen går knallhardt til angrep på dronning Sonja for hennes hyllest av Knut Hamsun. I et brev sendt direkte til det norske slott sist fredag, refser nemlig stiftelsen kongehuset - og i særdeleshet Dronningen, skriver VG.

- Skal jeg være helt ærlig, mener jeg det er en skandale at den norske Dronningen deltar på en feiring av Knut Hamsun. Det var mange genier som var nazister. Men jeg vet ikke om noen som har blitt hyllet av et statsoverhode, sier stifteren av den Internasjonale Raoul Wallenberg-stiftelsen, Baruch Tenembaum, til avisen.

"Vi adresserer deg med respekt, Deres Majestet, på grunn av din personlige deltagelse i åpningen av den nevnte Hamsun-feiringen. Som du vet godt ble Hamsun arrestert da krigen var over, og han måtte betale en bot for sin dokumenterte tilknytning til det norske fascistpartiet som ble ledet av Vidkun Quisling", skriver stiftelsen i brevet til Dronningen.

4. august skal også kronprinsesse Mette-Marit markere Hamsun-året ved å åpne Hamsun-senteret på Hamarøy. Selv bruker Tenembaum ordet "forferdelig" om akkurat det.

Slottet på sin side ønsker ikke å kommentere saken. Men Dronningen har tidligere gjort det klart at man må kunne skille mellom forfatteren og nazisympatisøren Knut Hamsun.

- Man må kunne ha to tanker i hodet på én gang, sa hun etter åpningen av Hamsun-året tidligere i år.

Har du et kjendistips? Tips oss på seher@seher.no, eller ring vår tipstelefon 93076767.


FÅR REFS: - Skal jeg være helt ærlig, mener jeg det er en skandale at den norske Dronningen deltar på en feiring av Knut Hamsun, sier stifteren av den Internasjonale Raoul Wallenberg-stiftelsen, Baruch Tenembaum.

 

Sonja refses av nazi-ofre

- Skal jeg være helt ærlig, mener jeg det er en skandale.


FÅR KJEFT: Dronning Sonja får på pukkelen av en jødisk stiftelse.

Den Internasjonale Raoul Wallenberg-stiftelsen går til knallhardt angrep på dronning Sonja for hennes hyllest av Knut

Hamsun, melder VG.

- En skandale

I et brev sendt til det norske slott sist fredag, refser den anerkjente stiftelsen kongehuset, og særlig dronningen.

- Skal jeg være helt ærlig, mener jeg det er en skandale at den norske dronningen deltar på en feiring av Knut Hamsun. Det var mange genier som var nazister. Men jeg vet ikke om noen som har blitt hyllet av et statsoverhode, sier Baruch Tenembaum, som er stifteren av organisasjonen, til VG.

- Ga pris til Goebbles

Raoul Wallenberg-stiftelsen har vært svært kritisk til den norske 150-årsmarkeringen av Knut Hamsun.

- Dette er en mann som ga nobelprisen sin til Goebbels, og som åpenbart var nazist. Vi forstår ikke hvorfor han skulle bli feiret, skriver Tenembaum blant annet i brevet, ifølge avisen.

Om få uker skal Mette-Marit åpne Hamsun-senteret på Hamarøy i Nordland. Det mener han er forferdelig.

Slottet har ikke ønsket å kommentere saken overfor VG.

På Twitter? Følg «God kveld Norge» her
Lyst på flere kjendisnyheter? Sjekk «God kveld Norge»

Få de siste kjendisnyhetene på SMS: Send GKN til 1984 (kr. 1,- pr. mld)

Skandale i det norske kongehus

Dronning Sonja hylder nazist


Den norske dronning møder voldsom kritik, fordi hun fejrer forfatteren Knut Hamsun


Den norske dronning møder skarp kritik, fordi du deltager i fejringen af fortatteren Knut Hamsun, som var nazi-sympatisør (Foto: Claus Fisker)

Dronning Sonja af Norge møder usædvanlig hård kritik, fordi hun deltager i fejringen af Hamsun-året.

Det falder en stiftelse af nazi-ofre for brystet. I et brev til majestæten skriver den internationale Raoul Wallenberg-stiftelse blandt andet:

"Vi skriver til Dem med respekt, Deres Majestæt, på grund af deres personlige deltagelse i åbningen af den nævnte Hamsum-fejring. Som De ved, blev Hamsun arresteret, da krigen var forbi, og han måtte betale en bod for sin dokumenterede tilknytning til det norske fascistparti, som blev leddet af Vidkun Quisling."

Stiftelsen mener, at Hamsun burde fejres af folk, som er glade for litteratur og ikke som et nationalt symbol eller en helt, eftersom han var åbenbar nazist.

Brevet er sendt direkte til det norske kongehus, siger den norske avis VG.

Til avisen siger stifteren Baruch Tenembaum:

- Skal jeg være helt ærlig, mener jeg, det er en skandale, at den norske Dronning deltager i en fejring af Knut Hamsum. Der var mange genier, som var nazister. Men jeg ved ikke, om nogen af dem er blevet hyldet af et statsoverhoved.

4. august skal kronprinsesse Mette-Marit også markere Hamsum-året ved å åbne Hamsum-centeret på Hamarøy. Det synes Tenembaum også, er "forfærdeligt."

Slottet har ikke ønsket at kommentere sagen. Dronningen har tidligere gjort det klart, at man skal skelne mellem forfatteren og nazisympatisøren Knut Hamsum.

- Man må kunne have to tanker i hovedet på én gang, sagde hun i følge norsk Se og Hør efter åbningen af Hamsum-året.

- Det er en skandale av Sonja

Den norske dronningen får nå ramsalt kritikk. - Skal jeg være helt ærlig, mener jeg dette er en skandale av den norske dronningen, heter det fra stiftelse.

Raoul Wallenberg-stiftelsen rykker nå ut og slakter norske dronning Sonja for sin hyllest av forfatter Knut Hamsun.

- Skal jeg være helt ærlig, mener jeg det er en skandale at den norske dronningen deltar på en feiring av Knut Hamsun. Det var mange genier som var nazister. Men jeg vet ikke om noen som har blitt hyllet av et statsoverhode, sier stifteren av den Internasjonale Raoul Wallenberg-stiftelsen, Baruch Tenembaum, til VG onsdag.

Slottet på sin side ønsker ikke å kommentere saken.

 

Israelere splittet om Hamsun

Wallenbergstiftelsen raser mot Hamsunåret, mens Den israelske ambassaden i Norge er fornøyd med avklaringene.

I år er det 150 år siden forfatter og nobelprisvinner Knut Hamsun ble født. 2009 er offisielt erklært for Hamsunåret, og forfatteren feires med markeringer gjennom året.

Hamsun er imidlertid også kjent for å ha hatt sympati med naziregimet før og under andre verdenskrig.

Splittet. Feiringen har dermed ført til mange reaksjoner. Opplysningssamarbeidet Holocaust Task Force (ITF) uttalte til Vårt Land 21. juli at feiringen sådde tvil ved organisasjonens arbeid.

LES OGSÅ: Israel fornøyd med Hamsun-svar

Arrangørene av Hamsunåret understreket at festivalen bare hedrer Hamsuns forfatterskap, og fordømte forfatterens holdninger. ITF anerkjente da feiringen.

En skandale. Men Raoul Wallenbergstiftelsen er ikke enig i ITFs vurdering. Organisasjonen jobber for å skape bevissthet om andre verdenskrig. Grunnlegger Baruch Tenenbaum reagerer spesielt på at Dronning Sonja skal delta, og har sendt et brev til kongehuset med klage.

– Skal jeg være helt ærlig, mener jeg det er en skandale at den norske dronningen deltar på feiring av Knut Hamsun. Det var mange genier som var nazister. Men jeg vet ikke om noen som har blitt hyllet av et statsoverhode, sier han til VG.

Tenenbaum synes det er forferdelig at også kronprinsesse Mette-Marit skal delta. Hun skal åpne Hamsun-senteret på Hamarøy 4. august.

– Jeg skjønner ikke hvordan de våger. Den norske feiringen er i ferd med å bli et symbol for antiholocaust. Jeg håper de kongelige vil tenke seg om og korrigere det de nå gjør, sier han.

Raser mot dronning Sonja


DRONNING SONJA får skarp kritikk fra holocaustorganisasjonen Raoul Wallenberg-senteret for sitt engasjement i Knut Hamsun-jubileet. Foto: Falch, Knut ( SCANPIX )

Den internasjonale Raoul Wallenberg-stiftelsen mener det er en skandale at dronning Sonja stiller opp for Hamsun-jubileet.

– Det var mange genier som var nazister. Men jeg vet ikke om noen som er blitt hyllet av et statsoverhode, sier lederen for det internasjonale Raoul Wallenberg-senteret, Baruch Tenenbaum til VG.

Senteret har sendt et brev til Slottet der de kritiserer dronningens deltakelse og også kronprinsesse Mette-Marits støtte til Hamsun-jubileet.

Forstår ikke feiringen

– Dette er en mann som ga nobelprisen sin til Goebbels, og som åpenbart var nazist. Vi forstår ikke hvorfor han skulle bli feiret, sier Tenembaum til avisen. Tenenbaum mener feiringen av kunstneren og forfatteren Hamsun hører hjemme i teatre, i bokhandler og steder der folk er glad i litteratur.

Da det ble kjent at kronprinsesse Mette-Marit ville være jubileets høye beskytter, ble dette også gjenstand for debatt her hjemme. Flere stemmer stilte seg kritiske, men Hamsun-biograf Ingar Sletten Kolloen mente at man bør feire kunstneren Knut Hamsun siden hans rolle som nazist er så oppe i dagen og stadig blir omdiskutert.

Israels ambassade har imidlertid uttalt at de er fornøyd med at det er blitt skilt kraftig mellom Hamsuns litteratur og hans politiske engasjement.


KRONPRINSESSE METTE-MARIT er Hamsun-jubileets høyeste beskytter. Også hun får kritikk fra Raoul Wallenberg-stiftelsen. Foto: Kyrre Lien ( Scanpix )

- Debatten lever

I en kommentar til artikkelen i onsdagens VG, sier Sletten Kolloen at han synes det er forunderlig og forstemmende at en så seriøs organisasjon som Raoul Wallenberg-senteret ikke har fått med seg denne levende debatten.

Baruch Tenenbaum mener imidlertid at kronprinsesse Mette-Marit bør revurdere sitt beskytterskap.

Slottet sier de ikke har noen kommentar til saken.

Hamsun-fejring giver ballade i kongehuset

Det norske nationalsår er atter sprunget op. Hvordan fejrer man en af landets største forfattere, når han også var nazist?


Kongehuset vil ikke kommentere kritikken af sin deltagelse i fejringen af forfatteren Knut Hamsuns 150-års dag. Arkivfoto: Bild Ullstein


Knut Hamsun

Født 1859. Død 1952.

Regnes blandt de førende repræsentanter for nyromantik i Skandinavien og Europa.

Han var bl.a. utilfreds med, hvordan realismen skildrede stereotyper i stedet for levende mennesker, og ønskede selv at sætte følelserne i centrum.

Han fik sin første anerkendelse i 1890 for romanen ’Sult’, som er delvis selvbiografisk og beskriver en ung forfatters forfald til vanvid som et resultat af fattigdom.

Bogen blev en af de mest indflydelsesrige romaner i det 20. århundrede. Andre vigtige værker er ’Pan’ og ’Markens grøde’, som han fik Nobels Litteraturpris for i 1920.

Under den tyske besættelse af Norge støttede han det nazistiske styre, og selv om han efter krigen fik papir på, at han led af varigt svækkede sjælsevner, blev han dømt til at betale 325.000 kroner i erstatning for sit samarbejde med besættelsesmagten.

De slipper aldrig ud af det, nordmændene.

Det store nationale dilemma. Hver gang talen falder på landets store søn Knut Hamsun, springer såret op.

For den store nordmand, forfatter og nobelpristager havde to ansigter.

Det ene et, man bøjer sig for. Det andet et, man vender ryggen.

Og den kombination har i tidens løb voldt ikke så få nordmænd svære motoriske vanskeligheder.

Knut Hamsun var ikke bare en af Norges største forfattere og nobelpristager.

Mette-Marit som protektor

Han var også nazist. Og at det er svært at hædre den første uden at blive beskyldt for også at hylde den anden, har nordmændene på ny lejlighed til at erfare i år, hvor man fejrer 150-året for Hamsuns fødsel.

Feståret blev åbnet af dronning Sonia 19. februar. Hamsun-årets protektor finder man også i kongehuset. Det er nemlig kronprinsesse Mette-Marit.

Og nu kritiseres kongehuset fra flere sider for at have involveret sig for dybt i fejringen af den kontroversielle landsmand.

Kongehuset vil ikke kommentere kritikken, men under åbningen af feståret understregede dronning Sonia, at det er Hamsuns forfatterskab, der hyldes, ikke hans politiske overbevisning.

Eller som hun udtrykte det:

»Man må kunne have to tanker i hovedet samtidig og skelne mellem litteraturen og mennesket«.

Sendte nobelpris til Goebbels

Knut Hamsun støttede Tyskland under såvel Første som Anden Verdenskrig.

Hamsun var 80 år gammel, da Anden Verdenskrig begyndte, og en indædt modstander af britisk imperialisme og sovjetisk stalinisme.

Under den tyske besættelse af Norge støttede han Vidkun Quislings nazistiske regime og sendte i 1943 ligefrem sin nobelprismedalje til den tyske propagandaminister, Joseph Goebbels.

Efter krigen forsøgte man at løse det nationale dilemma ved at undersøge Hamsun mentalt, med den konklusion at forfatteren led af varigt svækkede sjælsevner, men højesteret dømte ham alligevel til at betale erstatning for sit samarbejde med besættelsesmagten.

Repræsentant for modsætningerne i os

Hamsun-biografen Ingar Sletten siger til avisen Aftenposten, at det havde været utænkeligt, at kong Harald eller dronning Sonia påtog sig rollen som protektor for Hamsun-året, fordi de selv tilhører krigsgenerationen, og som han siger:

»Du kan ikke bede et offer om at stille sig som beskytter af en bøddel«.

Ingen kan længere hævde, at Knut Hamsun ikke var nazist, siger Ingar Sletten, som også finder det kontroversielt, at kronprinsessen har taget opgaven som protektor på sig.

»Når kronprinsessen stiller op, gør hun det ikke som beskytter af nazisten Hamsun, men som repræsentant for modsætningerne i os. Det er uhyre interessant, at en så fremtrædende repræsentant for kongehuset har sagt ja«, siger han til avisen.

Skarp kritik

På kongehusets hjemmeside står der ellers, at de kongelige kun agerer protektorer for organisationer, som er veletablerede, har orden i økonomien og ikke er kontroversielle.

Den internationale Raoul Wallenberg-stiftelse – opkaldt efter den svenske diplomat, som i 1944-45 reddede tusindvis af jøder i Ungarn fra nazisterne – har rettet en skarp henvendelse til det norske kongehus, og stifteren selv, Baruch Tenembaun, siger til den norske avis Verdens Gang, at det er en skandale, at kongehuset tager del i fejringen.

»Der var mange genier, der var nazister, men jeg har aldrig hørt om nogen, der blev hyldet af et statsoverhoved«, siger han. Når Hamsun-året 4. august markeres i Hamsun-centeret på Hamerøy, skal kronprinsesse Mette-Marit efter planen også være til stede, hvilket Baruch Tenembaun finder ubegribeligt.

Lederen af Hamsun-året, nationalbibliotekar Vigdis Moe Skarstein, glæder sig i avisen Aftenposten over, at kronprinsessen tager del i fejringen, og siger, at det er mandens forfatterskab, der fejres.

Hans historie, siger hun, kender alle.

Ifølge professor i norsk historie ved Universitetet i Oslo Ole Kristian Grimnes ville dette næppe kunne være sket for en generation siden.

»Jeg går ud fra, at dette har været diskuteret i kongehuset. Det må være en fælles politik. Hvis der er en generationsmodsætning, er det noget, de har formået at håndtere. At de har diskuteret det, er indlysende«.

Hård kritik: Kongehus hylder nazist

Det norske kongehus står voldsomt for skud fra kritikere, der mener, at det er forkasteligt, at blandt andet dronningen hylder forfatteren Knut Hamsun.

Norge fejrer i år, at det er 150 år siden, at landets store litterat og Nobelpris-modtager Knut Hamsun blev født, men blandt andet kongehusets dybe involvering er faldet mange for brystet, idet Knut Hamsun sideløbende med sin forfattergerning var glødende nazist.

Kronprinsesse Mette-Marit er protektor for Knut Hamsun-året, der den 19. februar blev åbnet af dronning Sonia.

Siden har der været mange kritiske røster i forbindelse med kongehusets fejring af Hamsun, og senest har den internationale Raoul Wallenberg-stiftelse taget bladet fra munden i et usædvanligt skarpt brev til kongehuset, skriver den norske avis Dagbladet.

En skandale

Til den norske avis Verden Gang siger Baruch Tenembaum - stifteren af Raoul Wallenberg-stiftelsen, der er opkaldt efter den svensk diplomat, der i 1944-45 reddede i tusindvis af jøder i Ungarn fra nazisternes Holocaust:

"Skal jeg være helt ærlig, så mener jeg, at det er en skandale at den norske dronning deltager i en fejring af Knut Hamsun. Det var mange genier, der var nazister, men jeg har aldrig hørt om nogle, der er blevet hyldet af et statsoverhoved."

"At de vover..."

Den 4. august markeres Hamsun-året ved en særlig begivenhed i Hamsun-centeret på Hamerøy, og her er kronprinsesse Mette-Marit til stede.

Om dette siger Baruch Tenembaum:

"Jeg fatter ikke, at de vover det. Den norske fejring er ved at blive et symbol på antiholocaust. Jeg håber, at det norske kongehus tænker sig om en ekstra gang og korrigerer det, de gør."

Ikke hyldest af personen

Det norske kongehus ønsker ikke at kommentere den barske kritik, men da dronning Sonia i foråret åbnede Hamsun-året understregede hun, at det er Hamsuns forfatterskab og ikke hans nazistiske sympatier, der hyldes.

"Man må kunne have to tanker i hovedet samtidig, og skelne mellem litteraturen og mennesket."

Sagen har også sat gang i diverse blog-universer i Norge.

Noorse herdenking zorgt voor Joodse irritatie

OSLO - Noorwegen herdenkt de honderdvijftigste geboortedag van zijn beroemde schrijver Knut Hamsun. De herdenking verloopt echter niet zonder wrijvingen want de Noren worstelen nog steeds met Hamsuns buitengewoon dubieuze rol tijdens de bezetting van het land door nazi-Duitsland tussen 1940 en 1945.


De beroemde schrijver Knut Hamsun.

Dat ook het koningshuis de herdenking van de Nobelprijswinnaar van 1920 actief luister bijzet, heeft voor een golf van kritiek gezorgd, niet in de laatste plaats vanuit internationale Joodse kringen. Directeur Efraim Zuroff van het Simon Wiesenthal Center meent dat Noorwegen zich met de talrijke manifestaties rond het Hamsunjubileum diskwalificeert als leidende kracht achter de Task Force for International Holocaust Education (IFT), een niet-regeringsgebonden samenwerkingsverband van 27 landen, waaronder Nederland, dat beoogt de herinnering aan de volkerenmoord op de Joden levend te houden.

De International Raoul Wallenberg Foundation heeft zich eveneens gemengd in het aanzwellende koor van critici. Topman Baruch Tenembaum van de stichting die is genoemd naar de Zweedse diplomaat die in 1944 en 1945 duizenden Hongaarse Joden het leven redde, noemt het „schandalig” dat koningin Sonja heeft deelgenomen aan een Hamsunviering. „Er waren veel genieën die nazi waren, maar ik heb nog niet eerder gehoord dat die zijn gehuldigd door een staatshoofd”, sneert Tenembaum.

De komende dagen krijgt hij nog meer gelegenheid om zich kwaad te maken. Op 4 augustus wordt in Hameroy in Noord-Noorwegen een Hamsuncentrum geopend in aanwezigheid van kroonprinses Mette-Marit. Tenembaum: „Ik snap niet dat ze het durft. De Hamsunviering wordt zo langzamerhand een symbool van Holocaustontkenning. Ik hoop dat het Noorse koningshuis zich nog eens extra bedenkt en zich alsnog corrigeert.”

De ambassadeur van Israël in Oslo, Michael Eligal, heeft tegen de achtergrond van Noorwegens belangrijke rol in de genoemde taskforce, eveneens uiting gegeven aan bezwaren. Een brief van de Noorse IFT-leider Tom Vraalsen heeft Eligal echter weer tot bedaren weten te brengen. In de brief werd uitgeengezet dat niet de nationaalsocialist Hamsun wordt herdacht, maar zijn literaire werk. „Zijn pro-nationaalsocialistische activiteiten moeten onveranderd worden veroordeeld,” aldus Vraalsen. Die uitleg heeft de ambassadeur aanvaard.

Knut Hamsun (1859-1952) was een overtuigde nationaalsocialist en heeft zich in de oorlogsjaren als zodanig ook geprofileerd. Daar valt volgens vriend en vijand weinig meer op af te dingen, ongeacht de zeggingskracht van zijn oeuvre, dat de tand des tijds tot dusver glansrijk heeft doorstaan. In tal van landen is het jubileumjaar dan ook voor uitgevers voldoende reden om nieuwe vertalingen van zijn romans op de markt te brengen.

Vrees dat daardoor bij de lezers sympathie voor het bizarre nationaalsocialistische gedachtengoed zou kunnen worden gewekt lijkt totaal afwezig en is volgens kenners van zijn werk ongegrond.

Hamsuns werk ligt op één lijn met dat van tijdgenoten zoals Franz Kafka en Thomans Mann en heeft vaak een symbolistische, modernromantische inslag. De Nederlandse dichter Herman Gorter liet zich door Hamsuns roman ”Pan” inspireren tot een episch-lyrisch gedicht met die naam.

De Noor was van meet af aan een felle anticommunist en zeer anti-Brits, vooral vanwege de Boerenoorlog. Zo werd hij bijna vanzelf pro-Duits tijdens de Eerste Wereldoorlog. Dat was overigens ook de houding van veel Nederlanders in die tijd.

In de jaren 30 vatte hij bewondering op voor Hitler. Die adoratie werd niet minder toen de Duitsers in april 1940 Noorwegen binnenvielen. Hamsun betuigde openlijk steun aan de nationaalsocialistische landsverrader Quisling, die door de Duitsers in 1942 tot regeringsleider werd verheven.

In 1943 bracht Hamsun een bezoek aan nazipropagandaminister Goebbels en schonk hem bij die gelegenheid de Nobelprijs­medaille. Hamsun stond in Berlijn dusdanig in aanzien dat hij zelfs een keer op audiëntie mocht bij Hitler. Hij schijnt daar een goed woordje te hebben gedaan voor de Noorse Joden. Hitler kreeg daarop volgens de overlevering een van zijn beruchte ongecontroleerde woede-uitbarstingen.

Dat heeft Hamsun na de bevrijding echter niet mogen baten. Weliswaar ontliep hij na psychiatrisch onderzoek een gevangenisstraf en kwam hij ervan af met een flinke geldboete, maar de Noren hebben hem zijn doen en laten tijdens de bezetting nooit meer vergeven.

Dat zijn 150e geboortedag desondanks wordt herdacht, is daarom ook een stuk zelfoverwinning en erkenning dat „hij toch in de eerste plaats een groot schrijver was en slechts een zeer onbeduidende politicus”, aldus de formulering van de Noorse literator Ingunn Okland.